Jongens en meisjes zijn anders.
Je kan het verschil zelfs zien. Dus is er geen enkele reden om moeilijk te doen, toch?
Ha! Dat is nu precies wat wij wél doen!

Huh?  

Stel dat je van het andere geslacht zou zijn, wat zou er dan allemaal veranderen in je leven? In het verleden, nu en in je toekomst?

Yep, dingen als piemels en borsten zouden omgewisseld zijn. Om nog maar te zwijgen van maandstonden en ander euh leuks.
Die dingen horen bij SEKSE of biologisch geslacht: de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Die verschillen komen overal ter wereld voor, zijn van alle tijden en zijn (meestal) onveranderlijk.

Maar er zijn nog meer dingen die anders zouden zijn. Meer of minder mogen uitgaan bijvoorbeeld. Of misschien zou je wel andere hobby’s kiezen? Of zou je een andere studiekeuze maken? Dit is een heel ander – boeiender - verhaal. Dat van GENDER, het ‘sociale geslacht’: de ideeën en normen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid. Je kent ze wel: zoals “meisjes praten veel” en “jongens zijn grappig”.


De vraag “wat betekent het om man of vrouw te zijn?” dus. Deze ideeën en normen zijn sociaal en cultureel bepaald (door je opvoeding, school, media,…) en worden voortdurend veranderd, verfijnd of bijgeschaafd naargelang tijd en plaats.

Zoals 'de ideale vrouw' in bomma’s tijd iets anders inhield dan nu. En zoals in sommige culturen mannen meer sieraden en make-up dragen dan vrouwen.

Stoere jongens vs. sexy meisjes?

De cliché-man en de cliché-vrouw liggen mijlenver uiteen, alsof ze van een andere planeet komen. Door onze samenleving loopt dus een scheidingslijn : die tussen vrouwen en mannen. Een lijn die niet altijd zichtbaar is, omdat we de verschillen tussen mannen en vrouwen als vanzelfsprekend en natuurlijk beschouwen. Omdat we het zo met de paplepel binnenkrijgen thuis, op school, op tv en in de boekjes.

‘Mannelijke’ eigenschappen, worden bovendien vaak hoger gewaardeerd dan ‘vrouwelijke’. Bijvoorbeeld: rationeel zijn is niet alleen ‘typisch’ voor mannen, het wordt ook meer serieus genomen dan het ‘vrouwelijke’ emotioneel zijn.
En daar gaan wij dan weer van huilen... :-(

Maar hoe realistisch zijn ze, die cliché’s? En vooral: WILLEN we wel zo zijn? Is dat niet…SAAI / voorspelbaar / slaapverwekkend / geeuw ?
Gelukkig zijn echte mensen van vlees en bloed een pak interessanter, oef! De meeste mensen zijn een mix van zogezegd 'vrouwelijke' als 'mannelijke' eigenschappen. Zoals je vriendin die graag urenlang voor de spiegel staat maar ook gaat voetballen. Of de stoere brandweerman die thuis een potje huilt bij een romantische film. Zo'n mix maakt ons bovendien succesvoller omdat we zo van alle markten thuis zijn. Want alleen maar in stripverhalen zijn de helden en de heldinnen opgetrokken uit cliché's, toch?

Dus waar zit jij ergens op de genderschaal?

Mannen kunnen 'vrouwenhersenen' hebben en vrouwen kunnen denken 'als mannen'. Doe de BBC Sex ID-test en zoek uit of je denkt als een gemiddelde vrouw of als een gemiddelde man of iets tussenin. Je resultaat is vaak erg verrassend! Bepaal nadien zelf hoe belangrijk m/v-verschillen nog voor je zijn.

MEER & MEER & MEER gender?