feministentirade

Hier volgt een bekentenis. Ok? Klaar? Komt -ie...

IK BEN EEN FEMINIST !

...

Ehhh. Hallo? HALLO?...
Oef, je bent er nog! Er zijn er die gillend weglopen als ik nog maar het woord 'feminist' laat vallen. Ook al zijn ze vaak zelf een feminist, zonder het te weten! Want het betekent natuurlijk alleen maar dat ik meisjes even belangrijk vind als jongens. Niet meer en niet minder. Duh!

En toch vinden veel mensen het F-woord niet meteen supersexy klinken. "Zo, dus jij bent een mannenhater!" of "Jij een feminist?? Ben je soms een lesbo misschien?" en "Feministen hebben geen humor". Haha, beetje afgezaagd! Je kan feministen onmogelijk allemaal over dezelfde kam scheren. Twee feministen kunnen heel verschillende meningen hebben over hoe ze precies voor gelijkheid willen vechten. En ik? Ha, ik laat me echt niet de les spellen over hoe een feminist hoort te denken/zijn/er uit moet zien.

Of wat dacht je van de uitspraak van een vriendin: "Als het zo zit, dan denk ik dat ik een feministe ben, maar mag ik nu nog mijn benen scheren??" Of: "Kan ik dit sexy jurkje wel aan als feministe?" Hooo, meid! RELAX! Al loop je hartje winter rond te huppelen in een bikini als je dat per se wilt, who cares? Feminisme is er zowel voor sexy meiden als brave kneusjes, voor hipperds en voor niet-zo-hipperds, voor nerds, sporty schepsels,... En mooier nog, OOK MANNEN kunnen overtuigde feministen zijn!

Maar als je me écht de kast wilt opjagen , dan is je missie geslaagd met de woorden "Het feminisme is toch allang passé!", "Feminisme is vandaag overbodig, vrouwen hebben gelijke rechten, toch?" Mmm ok, het is waar dat feministen vroeger al heel wat uit de brand gesleept hebben. In een paar generaties tijd gingen we van "wat een onvoorstelbaar idee!" naar "dat is toch maar normaal?". Maar helaas, er zijn nog genoeg spijtige toestanden overgebleven (en nieuwe bijgekomen) om eens goed pisnijdig van te worden! En die onzin van "Ach, alles komt vanzelf wel in orde, feministen moeten niet zo pushen!" ... Je kan nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken, toch?

Nog zo eentje die superhoog scoort op de bullshit-o-meter: "Talent komt altijd bovendrijven: als er geen vrouwen aan de top staan, is dat simpelweg omdat ze niet slim genoeg zijn of niet willen". Zeker, er zijn nog veel te weinig vrouwen aan de top, maar meisjes doen het nochtans veel beter dan jongens op school en ze volgen ook vaker hogere studies! Dus het is niet dat ze niet kunnen of willen. Er schort iets anders.

"En daarbij, denken die vrouwen nu echt dat ze het beter kunnen?" Tja, kúnnen vrouwen het beter? Niet noodzakelijk. Wordt het beter met meer diversiteit? Uiteraard! Diversiteit maakt creatiever en succesvoller, ziezo iedereen tevreden!

En GRRR dan word ik ook nog eens rond de oren geslagen met de Dooddoener "Feministen willen van mannen halve vrouwen maken, en omgekeerd!" en "Feministen willen mannen aan de afwas, vrouwen aan het werk!". *diepe diepe zucht* Elke man of vrouw moet de vrijheid hebben om die keuzes te maken waar hij of zij zich het best bij voelt, of die keuzes nu 'typisch mannelijk' of 'vrouwelijk' zijn. Dat is net het hele punt!

 

En jij? Vind jij dat vrouwen even vrij moeten zijn als mannen? Vind jij meisjes even belangrijk als jongens? Ben jij dus met andere woorden een feminist? Haha, natuurlijk ben je er een! Of dat nu (nog) undercover of LOUD AND PROUD is.

Wie is bang van Feminisme?

Je bent een feminist als je gelooft dat:

vrouwen even belangrijk zijn als mannen

vrouwen het recht hebben om zelf hun leven te bepalen

de ervaringen van vrouwen belangrijk zijn

vrouwen het recht hebben om de waarheid te vertellen over hun ervaringen

vrouwen recht hebben op meer van al wat ze tekort komen omdat ze vrouwen zijn: respect, zelfrespect, onderwijs, veiligheid, gezondheid, vertegenwoordiging, geld.

'Heb je een vagina? En wil je daar iets over te zeggen hebben? Als je beide vragen met “ja” hebt beantwoord, mag ik je feliciteren! Je bent een feministe.' De Britse Caitlin Moran schreef een grappig boek over de fun van het feminist zijn!