Oh boy!!

Eerst en vooral: wij zien de mannen graag. Mannen hebben de Doritos uitgevonden en de plakband, de sandwich, de jeansbroek, het internet (en helaas ook de wekker). Ze maakten voor het eerst rockmuziek en eigenlijk ook de hiphop en dance. En Brad Pitt is een man .

Ook mannen drukken wij dus graag aan onze feministische boezem. Wie zich daar reddeloos verloren voelt, heeft gewoon een feministisch bewustzijn nodig!

Kunnen mannen feministen zijn? Natuurlijk kan dat, no worries! Sterker nog, je bent het waarschijnlijk al. Want natuurlijk vind je ook wel dat jongens en meisjes evenwaardig zijn en dezelfde kansen verdienen. Het enige wat je nodig hebt om feminist (m/v) te zijn is een ferme dosis gezond verstand, je een beetje kunnen inleven, jezelf een beetje relativeren, veel humor en een tikkeltje rebellie.

Dus jongens, kwel jezelf niet langer en kweek een feministische bewustzijn!

"Euh...wat heb ik er zelf aan?"

  • Wederzijds respect maakt je relatie leuker, de gesprekken met je liefje of je vriendinnen interessanter
  • Hoera! Het is ok om je ook van je gevoelige kant te laten zien, je bent er niet minder man door
  • Heel de tijd de macho uithangen en je mannelijkheid moeten bewijzen is ook maar vermoeiend en vooral...BORING!

Jongens, we need you want:

  • Je laat meisjes zien dat jongens niet per se primitieve macho's zijn
  • Je laat andere jongens zien dat je respectvol Ún cool tegelijk kunt zijn als man! Dat je allesbehalve een watje bent als je meisjes even belangrijk vindt als jongens.
  • Gelijke kansen m/v kunnen er pas komen als iedereen m/v eraan meewerkt

HOE?

1. Ga een weekje undercover om te onderzoeken hoe het gesteld is met de gelijkheid van mannen en vrouwen

Zoek een flatterende vrouwelijke outfit en ondervind aan het gerokte lijf of de wereld je nu anders bekijkt. Geen zin om je benen te scheren? Het kan ook eenvoudiger:
Luister naar je vriendinnen, lees de ervaringen van vrouwen, en lees deze website (CHECK!)

2. Durf jezelf in vraag te stellen

Ok, je vindt het belangrijk dat jongens en meisjes het net zo goed hebben, duh! Maar bij sommige dingen sta je niet altijd stil. "Misschien ben ik wel een enge ouderwetse seksist* in het diepst van mijn gedachten!"

Dus onderwerp jezelf aan een kritisch onderzoek. Wat kan ik beter doen? En waar mag ik best trots op zijn?
En het gaat niet om dingen als: 'moet ik de deur openhouden voor een meisje?' of: 'wie betaalt het etentje?': who cares! Het gaat om vragen als 'vind ik het ok als jongens zich kwetsbaar tonen?' of 'vind ik het kunnen als meisjes evenveel flirten als jongens?'. Of 'zou ik sommige dingen stiekem anders willen doen, maar doe ik ze niet gewoon omdat ik een jongen ben?'
Doe de test op de website Skip Stereotypes en zoek uit hoe seksistisch je denkt. Ook voor meisjes trouwens.


* seksisme heeft niets te maken met seks, het betekent: een waardeoordeel vellen over iemand op basis van zijn/haar geslacht. Seksisme kan leiden tot discriminatie.

3. Grijp je kans om een TRENDSETTER te zijn

Verander de wereld door jezelf als man heruit te vinden: Genoeg gezeur over de Nieuwe Man. Wij willen geen macho's en ook geen softies. Mannen met een feministisch bewustzijn, meer moet dat niet zijn. De rest vul je zelf maar in!

Meer lezen op het web

Kunnen mannen feminist zijn? Yes. Yes please!


Cover van: Men & Feminism / Shira Tarrant, 2009 (FII a/1071)

Meer weten uit de RoSa bibliotheek?

Leestip: The Guy's Guide to Feminism /M. Kaufman & M. Kimmel, 2011 (RoSa exemplaarnr. FII a/1086)

Doorzoek online de RoSa catalogus op boeken en artikels met de trefwoorden: MANNEN / MANNEN + FEMINISME / JONGENS / MANNELIJKHEID